Стартира Програмата за патриотично възпитание
Стартира Програмата за патриотично възпитание / netinfo

Във Враца днес започват първите занимания по Програмата за патриотично възпитание. Това е едно ново начинание, подготвено по проект на представители на музея, с финансовата подкрепа на Община Враца и със съдействието на атракционен парк „Приказката". В него тази година ще се включат 30 ученици от три врачански училища - СОУ „Отец Паисий", СОУ „Христо Ботев" и Спортното училище „Св. Климент Охридски".

Целта на проекта е да се възпитат учащите се в дух на родолюбие, базирайки се на богатото културно-историческо наследство на град Враца и Северозападна България. Програма има оригинално лого, което е дело на учениците от училището по изкуствата „Отец Паисий".

 Мероприятията по проекта ще продължат в рамките на един месец по три направления: възраждане на занаятите /грънчарство/; запознаване с войнските умения от Античността и Средновековието; възстановка на тракийски ритуали, свързани с бога на виното и веселието Дионис в зала „Рогозенско съкровище".

Според програмата първата лектория днес ще е посветена на керамичното производство през Античността и Средновековието.

На 25.04. е предвидена презентация за въоръжението - лъкове и върхове за копия.

На 2.05. - занимания в зала „Рогозенско съкровище" с изваждане от витрините на част от сребърните съдове.

На 16.05. - съревнование по стрелба със спортен  лък в местността „Градище" в прохода „Вратцата", където е разкрито античното селище и средновековния град, поставили началото на съвременния град Враца.

На 18.05. , като част от мероприятията на международната инициатива „Нощ в музея", в залите на РИМ - Враца участниците ще  демонстрират изработка на съдове на точарско колело и в калъпи.

Пилотният проект ще бъде продължен през есента с други инициативи.