Георги караиванов и Малина Николова
Георги караиванов и Малина Николова / Дарик Враца
Леко подобрение на ситуацията около басейните, които съхраняват серовъглерода във фирма „Камибо“ във Враца, установи днес проверка. В нея участваха представители на МВР, ДАНС, РСПБЗН, РИОСВ, РДИТ и др. В проверката се включи и областния управител Малина Николова.
Според председателя на междуведомствената комисия Георги Караиванов миризмата над басейните в момента е по-слаба, изтичането на вода от тях е спряно, тъй като фирмата е предприела намаляване на нивото й с около 10 см. “Отнетата вода е съхранена в съседен басейн, а не е изхвърлена в почвата“, обясни Караиванов.

Утре във Враца ще се проведе среща с представители на фирма „Балкан ресурс“, с която е подписан договор за използване на серовъглерода. На срещата ще бъдат уточнени сроковете за извозване на опасното вещество и конкретните стъпки за това.  Очакванията са серовъглеродът да бъде източен и преместен от чуждестранна фирма, специализирана в подобен вид дейност.

Освен извозването на веществото трябва да бъде извършен и анализ на водата, в която се съхраняват контейнерите със серовъглерод. Ако в нея бъде установено замърсяване, то водата трябва да бъде унищожена.

Проверката

В момента от взета проба е установено, че водата е с pH 3, което означава слаба киселинност. Дали причината за това е в изтичане на серовъглерод, трябва да установи специализирана лаборатория, каквато в България няма.
 
„За нас изхода от ситуацията е не да чакаме и анализираме, а това вещество незабавно да се изнесе от тук и то по безопасен начин“, коментира обл.управител Малина Николова и припомни, че това е и становището на премиера. „Най-важното е безопасното преместване на веществото“, потвърди и Георги Караиванов.