/ Дарик - Враца
Тревожна статистика бе изнесена на регионален форум, посветен на съвместната работа на институциите във връзка с връщането на децата и учениците в образователната система. Форумът бе организиран от Регионалното управление на образованието във Враца.

Над 600 000 отстъствия са написани в училищата в Монтанско за един срок

За него в града пристигнаха директори на училища и детски градини от цялата врачанска област и представители на институциите, които имат пряка връзка с решаването на проблема с отпадането на деца и ученици от детските градини и училищата. Дискусията бе открита от Галина Евденова - началник на Регионалното управление по образованието във Враца и Малина Николова - областен управител.

Малина Николова и Галина Евденова откриха форума.
Дарик - Враца

От началото на годината до края на февруари общо на 1535 семейства във врачанска област са спрени социалните помощи за това, че децата им не посещават редовно детска градина или училище. Рекордьор в тази черна статистика са общините Бяла Слатина и Борован, където санкцията е наложена общо на 496 семейства.

Спират за година социалните помощи на семейства, ако децата не ходят на училище

Следват общините Враца и Криводол с лишени от семейни помощи 346 двойки. В общините Козлодуй и Хайредин са спрени помощите на 276 семейства. В Оряхово и Мизия - на 256, а в Мездра и Роман - на 161. До тази санкция се стига след като ученикът е с над 5 неизвинени отсъствия, а детето не е посещавало детска градина над три дни по неуважителни причини. Данните изнесе Галина Евденова.

В момента във врачанска област са сформирани 41 екипа, които работят за връщането на децата и учениците в образователната система. Те са извършили 1673 обхода по адреси от началото на тази година до края на февруари. След тези срещи 318 ученици са се върнали в училище.

Тези, които са се върнали в училище, но продължават да имат неизвинени отсъствия са 66. А 46 изобщо са отказали да бъдат записани, че ще се върнат в училище.

Повече по темата може да чуете утре - 28 март - в предаването Дарик Северозапад: