/ Thinkstockphotos
Експертите на РИОСВ-Враца извършиха проверка по сигнал за бедстваща птица в с. Ракево, Община Криводол. Те констатираха, че е намерен и приютен бял щъркел в безпомощно състояние от учители в местното училище ОУ „Васил Левски“. Не е установена причината за влошеното здравословно състояние на щъркела. Екземплярът е изпратен за лечение във Ветеринарна клиника „Добро хрумване“, София.

Доброто е „заразно“: Българи от цялата страна се втурнаха да спасяват щъркели (СНИМКИ)

В ранните часове на деня на „зеления телефон“ на РИОСВ бяха получени сигнали от няколко села в областта за измръзнали бели щъркели поради ниските температури. При осъществен контакт с кметовете на населените места се установи, че птиците са в добро състояние и останалите сигнали са неоснователни.

Историята на един спасител на щъркели с голямо сърце

Белият щъркел е защитен на територията на цялата страна вид, включен в Приложение 3 от Закона за биологичното разнообразие. Съгласно чл. 39 от закона, лице, което е намерило екземпляр в безпомощно състояние или мъртъв екземпляр, без умисъл е ранило или убило екземпляр от животински вид от приложение № 3, е длъжно да уведоми за това най-близкия регионален орган на Министерството на околната среда и водите или на Изпълнителната агенция по горите в срок до три дни.
 
РИОСВ - Враца