56% посочват Темида като трета основна власт
56% посочват Темида като трета основна власт / БГНЕС, архив
По внесен от Окръжна прокуратура – Враца обвинителен акт съдът призна за виновен Л. Киров за извършени от него в съучастие с две лица престъпления по чл. 198, ал. 1, вр. чл. 20, ал. 2 и по чл. 249, ал. 1, вр. чл. 20, ал. 3 и 4 Наказателния кодекс. Подсъдимият Л. Киров, както и съучастниците му Н. Николов и С. Василев, са многократно осъждани и се познавали отдавна. Късно вечерта на 07.07.2015 г. тримата били заедно в гр. Козлодуй, след което отишли с автомобила на Василев до центъра на града да си купят цигари.

Докато Василев отишъл до магазина, другите двама взели спонтанно решение да се сдобият с пари като ограбят минаващия наоколо възрастен мъж. Те го последвали, бързо приближили и нападнали. Николов застанал зад мъжа и обхванал с ръце тялото му, за да не може той да се съпротивлява, а Киров му нанесъл удар с ръка в лицето. От джобовете на мъжа били извадени 70 лева, портмоне с лични документи и дебитна карта с изписан на листчето ПИН-код.

Варненец получи 24-тата си присъда, този път ограбил контрольор

След като бил ограбен, пострадалият мъж съобщил за случилото се в Районното полицейско управление в града.
Междувременно тримата подсъдими се събрали заедно и потеглили към с. Бутан. Пред сградата на кметството Николов спрял автомобила и дал на Василев откраднатата дебитна карта, за да изтегли пари от близкия банкомат. Той на свой ред първо решил да провери наличността, въвел изписания ПИН-код, но получил отказ за достъп.

След този неуспешен опит да се сдобият с пари, тримата решили да се върнат в Козлодуй, но срещнали по пътя полицейски патрул, който се опитал да ги спре. Подсъдимите успели да се скрият на различни места в циганската махала в града. По-късно същия ден, вследствие на проведените издирвателни мероприятия, те били задържани.

С присъда на Врачанския окръжен съд на Л. Киров е постановено наказание от шест години и шест месеца „лишаване от свобода“ при „строг“ режим на изтърпяване. Неговите съучастници – С. Василев и Н.Николов, са с наложени условни наказания „лишаване от свобода“. За единия – срокът е три месеца, а за другия – три години.
 
 
Апелативна прокуратура Сафия