Враца - поглед отгоре. архив
Враца - поглед отгоре. архив / Дарик Враца, Галя Василева
С разходка до античната местност „Градище“ днес във Враца ще бъде отбелязан Световния ден на туризма. Туристическият поход, с който участниците ще се докоснат до историческото минало на града, е организиран от Община Враца, Дирекция Природен парк „Врачански Балкан” и Природозащитен център „Натура“.

На  археологическия обект, който се намира в близост до прохода „Вратцата“, доц. д-р Нарцис Торбов ще изнесе беседа за провеждащите се проучвания и откритите интересни находки в местността.

Сборният пункт, откъдето ще стартира походът е Природозащитен център „Натура”, а часът на тръгване – 09:30. Експерти от Дирекция на ПП „Врачански Балкан” ще запознаят участниците с различните пещерни образувания, редките растителни и животински видове, обитаващи Врачанския Балкан. Преходът е безплатен, а за всеки един участник ще има изненада.

Към момента над 60 участници /ученици/ от Професионалната гимназия по търговия и ресторантьорство, Професионалната техническа гимназия „Н. Й. Вапцаров“ и Професионалната гимназия „Димитраки Хаджитошин” са заявили участие в похода. В туристическата разходка ще се включат  и ветераните от клуб „Туристи ветерани” – гр. Враца.

Във връзка със Световния ден на туризма, кметът Калин Каменов изпрати поздравителни адреси на всички хотелиери в Община Враца, на служителите в Дирекция Природен парк „Врачански Балкан”, на Общинско предприятие „Спорт и туризъм”, на Регионален исторически музей - Враца и на клуба на туристите ветерани.

За поредна година, в навечерието на Световния ден на туризма, Община Враца отчита ръст на реализираните нощувки в местата за настаняване, като броят им от началото на годината до края на месец август е 43 631. През 2018 г. в Община Враца са категоризирани и три нови места за настаняване, с обща леглова база - 72 легла.

Нарастване на туристите отчита и Регионалния исторически музей. За периода, културната институция е посетена от 12 842 гости, от тях 756 са чужденци.

От началото на 2018 г. природната забележителност - пещера „Леденика“ е посетена от 28 495 туристи.