Групата от Друган.
Групата от Друган. / Община Враца
С гръм на черешово топче, български хора и песни, и атрактивно изпълнение на обичая Сурвакарска сватба бе дадено началото на второто издание на Национален фолклорен събор „Леденика“ във Врачанския Балкан.

Официално съборът бе открит от кмета на Враца Калин Каменов. „Благодаря ви от сърце, че днес сте тук, защото едни фолклорен събор не представлява нищо, ако в него не участват хората. Искам да ви благодаря, че повярвахте в доброто, което правим тук във Врачански Балкан, и в нуждата да възраждаме българските традиции и обичаи. В рамките на двата дни на Национален фолклорен събор „Леденика“ всеки един от вас ще има възможността да се докосне до уникални, неповторими и атрактивни български обичаи. Пожелавам фестивалът да се превърне в едно от най-големите, популярни и обичани фолклорни събития в цялата страна“ – с тези думи се обърна към участниците и гостите кметът Калин Каменов.  По повод събитието, той получи поздравителни адреси от президента на Република България - Румен Радев, от председателя на Народното събрание - Димитър Главчев, от министри, народни представители и др.

Откриването направи кметът Калин Каменов.
Община Враца


Първи на сцената се качиха танцови и певчески състави от региона. Десетки гости се хванаха за ръце и извиха пъстри хора на поляна.  Атракцията на деня бе участието на Сурвакарска група от село Друган. Над 50 човека облечени в различни костюми, с маскарадни маски на главите, под шумните звуци на тежки звънци на кръста се появиха на сцената, за да пресъздадат обичая „Сурвакарска сватба“. Автентичните песни, танци и обичаи, заплениха сърцата на присъстващите. „Благодарим, че ни поканихте и ви приветстваме за това, че чрез фолклорния събор пазите и предавате българските традиции и обичаи“ - казаха представителите от село Друган. На сцената бе пресъздадено вземането на момата, като изцяло в ритуала участваха мъже. Залпове от черешово топче и шум на хлопатари се чуваха при всеки знак от Войводата на групата, който ръководеше и целия ритуал. След пресъздаването на обичая, под ритмичните звуци на музиката, участници и гости на събора заиграха българско хоро.

Хорото.
Община Враца


Бурни аплодисменти получиха и красивите народни певици - сестрите Мария и Магдалена Филатови, които са сред специалните гости събитието. Песните на талантливите изпълнителки допринесоха още повече за атмосферата на събора и хората отново се хванаха за ръце и заиграха на зелената поляна.

Над 70 състави и индивидуални изпълнители от цялата страни ще се качат на сцената по време на двата дни на събора. Над 200 танцьори, от 4 състава,  ще се включат в надиграването, което ще започне тази вечер в 17:00 ч., а кулминацията на вечерта е изпълнението на нестинарски танц. Магическият ритуал ще бъде изпълнен от Иван Георгиев, от село Българи, в чийто род вече повече от 200 години пазят тайната на танца върху живи въглени.

Програмата на втория ден на Национален фолклорен събор „Леденика“ ще започне от 10:00 ч. с изпълнения на самодейни и фолклорни състави. От 13:00 ч. Калоферските гайдари ще огласят с гайдите си Врачанския Балкан. С това ще бъде дадено и началото на пресъздаването на автентичната Северняшка сватба.

Много песни и танци, народни обичаи и изненади очакват гостите на Националния фолклорен събор „Леденика“.