Кметът Калин Каменов даде пресконференция, в която участва и двойката, решила да си направи Северняшка сватба.
Кметът Калин Каменов даде пресконференция, в която участва и двойката, решила да си направи Северняшка сватба. / Община Враца
С пълна сила върви подготовката на Втория национален фолклорен събор “Леденика”. Тази година той ще се проведе на 24 и 25 юни в местността “Леденика” във Врачанския Балкан. Днес 40 експерти ще се качат на мястото, за да определят къде ще са местата за паркиране на автомобилите. Това съобщи кметът на Враца Калин Каменов на специално свикана пресконференция, на която разказа за събора. Предвидени са също косене на поляните и пръскането на тревните площи срещу кърлежи. Избрано е и мястото, където ще могат да се разпънат над 500 палатки на гостите на събора, които искат да нощуват в района.
С Областното пътно управление са водени разговори до началото на събора в другата събота да бъдат изкърпено шосето до “Леденика”.

“Тази година очакваме между 7 000 и 10 000 гости да пристигнат за събора. Интересът към събитието е огромен от цялата страна. Само танцьорите и певците от различните фолклорни състави са над 1 200” – каза кметът на Враца. Много занаятчии от различни краища на България ще представят ръчно изработени сувенири от вълна, тъкани килими и черги, народни носии, реплики на стари български накити, народни музикални инструменти и други.

Двойката от Северняшката сватба.
Община Враца


Безспорният акцент в програмата и тази година ще е традиционната северняшка сватба. На нея, спазвайки точно всички обичаи от този край, ще се врекат във вярност д-р Иво Тодоров и неговата любима Мария. Той е зъболекар и е от Мездра, а тя е главен асистент в БАН и е от София. Познават се вече 15 години, от 8 живеят заедно, но да се оженят и то точно по този начин решили миналото лято, когато присъствали на Северняшката сватба в първото издание на Националния фолклорен събор “Леденика”.