Булката и младоженецът
Булката и младоженецът / Община Враца
Истински годеж по стар северняшки български обичай бе изпълнен днес в Етнографско-възрожденския комплекс във Враца. С него бе сложено началото на тазгодишното трето издание на Националния фолклорен събор "Леденика", който ще се проведе на 23 и 24 юни на поляните при пещерата "Леденика". Щастливите младоженци, които се сгодиха днес са Аделина и Билян, които след сватбата в края на месеца ще станат семейство Шенкови. Тяхната двойка е избрана сред шест двойки, които са искали да се оженят по време на фолклорния събор "Леденика". Превърналият се в традиция събор тази година ще събере на откритата сцена във Врачанския Балкан над 70 фолклорни групи  от цялата страна.  В тазгодишното издание на фестивала е подготвена атрактивна програма, включваща традиционни занаяти, възстановки на ритуали, както и нестинарски танц.

пресконференцията
Община Враца


На пресконференция, в двора на Етнографско-възрожденски комплекс, днес кметът Калин Каменов представи акценти от тазгодишното издание на Националния фолклорен събор „Леденика“. „За трета поредна година, по различен начин ще популяризираме традициите и ще представим богатството на българския фолклор. Интересът към Събора е много голям. Към момента заявки за участие са подали над 70 състава  от цялата страна, а участие като гости за Северняшката сватба са заявили близо 700 души.“ – анонсира Каменов. При срещата с медиите бе представена и част от програмата на събитието. Предвижда се участието на сурвакарска група от село Друган и кукерска - от село Войнягово. За първи път ще бъде пресъздаден и древният ритуал „Царят-жрец, Дионис и виното“. За доброто настроение на присъстващите ще се погрижат сестрите Ива и Велислава Костадинови, които са наследници на неповторимата Гуна Иванова. Сред плеядата от фолклорни изпълнители се нареждат и Илия Луков, Ивана Дякова, групата „Тъпани и гайди“, както и мъжката „Огражденска четворка“. Кметът Каменов коментира, че интересът от занаятчии към събора сега е два пъти по-голям, в сравнение с второто издание на събора. До момента са подадени над 50 заявления от майстори от цялата страна.

годежът
Община Враца

 
И тази година кулминацията на събора ще бъде пресъздаването на традиционна Северняшка сватба. На месалите ще могат да се настанят близо 1200 гости. Днес кметът на Враца представи официално младата двойка, която ще се венчае по стар български обичай. Одобрените от комисия младоженци са – Аделина и Билян. Младата дама е от Лом, а нейният бъдещ съпруг от Плевен. И двамата коментираха, че искат сватбата им да бъде българска, традиционна, с носии и песни, присъщи на нашия фолклор.