Първият учебен ден във Враца тръгна по министерски
Първият учебен ден във Враца тръгна по министерски / снимка: Дарик - Враца

Министърът  на труда и социалната политика инж.Тотю Младенов и заместник кметът на Община Враца инж. Петя Аврамова откриха новата учебна 2011/2012 г. в новосформираната Професионална гимназия „Димитраки  Хаджитошин" - Враца / бивш строителен техникум/.

Министърът пожела на учениците и преподавателите на учебното заведение, в което той е учил, успешна година. Той си спомни и часовете прекарани във физкултурния салон, където е играл баскетбол и изрази волята на общинска администрация да ремонтира до края на годината салона.

На тържественото откриване бяха връчени поздравителни адреси от Министъра на образованието Сергей Игнатов, от Областния управител  Пепа Владимирова. В своя поздравителен адрес до ръководството, учителската колегия и учениците, кметът на Община Враца д-р Костадин Шахов подчерта ролята на училището като „духовното огнище на българина, изворът на знания и символът на стремежа му към самоусъвършенстване и пожела на учениците „успехи в учението, здраве, воля и упоритост, а там, където волята и упоритостта не достигнат - и малко късмет". Поздравителния адрес бе връчен от инж. Петя Аврамова. Kачалникът на Регионалния инспекторат по образование - Враца Галина Евденова също бе гост на тържеството.

Тържествен водосвет-молебен отслужи отец Александър.

В разговор с областния управител Пепа Владимирова, зам.-кмета  Петя Аврамова и директора на гимназията Юлия Атанасова, е станало ясно, че заедно с местния бизнес, ще се стремят да покрият специфичните нуждите на региона от професионални кадри. "Бизнесът след години ще има едни добри, квалифицирани кадри, които ще може да използва", каза министър Младенов.

 

Първият учебен ден във Враца тръгна по министерски
netinfo

Решение на Общински съвет - Враца от 19.04.2011 година, предложи на Министъра на образованието, младежта и науката Професионална гимназия по лека промишленост и услуги „Мито Орозов" да промени статута си от държавно в общинско училище. Мотивите бяха свързани с драстичното намаляване броя на учениците в последните години.

Първият учебен ден във Враца тръгна по министерски
netinfo

Целта бе сливането с Професионална гимназия по строителство и архитектура, в която приема на ученици значително намалява. Професионална гимназия „Димитраки  Хаджитошин" - Враца е преобразувана със запод на министъра на образованието. 196 ученици, разделени в 10 паралелки прекрачиха прага на новата гимназия днес. Директор на учебното заведение е Юлия Атанасова.