Проверява се състоянието на защитните диги в област Видин
Проверява се състоянието на защитните диги в област Видин / Дарик Враца

Проверка на състоянието на защитните диги и отводнителни помпени станции към тях на територията на област Видин разпореди областният управител Момчил Станков. Проверката, която започва от днес ще бъде извършена от експертна комисия под ръководството на заместник областния управител Огнян Ценков.

В състава й са включени експерти от Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението", Басейнова дирекция „Дунавски район" - с център гр. Плевен, Регионална инспекция по околната среда и водите - Монтана, „Напоителни системи" ЕАД - клон Видин, Областна дирекция „Земеделие", Областна администрация и служители по гражданска защита в общините Брегово, Видин и Димово.

Днес ще бъдат обследвани дунавските диги при с. Куделин, община Брегово, с. Кошава, община Видин, както и защитната дига на река Тимок в землището на гр. Брегово. Утре ще бъде проверено състоянието на дунавските диги и помпените станции на територията на община Димово и в района от с. Ботево до гр. Видин.

Съгласно заповедта на областния управител, на проверка подлежат и аварийните планове на съоръженията - готовността за въвеждането им и тяхното ресурсно осигуряване.