/ Дарик Враца
За 2017 г. са осъдени 3 земеделци, има 8 дела за корупция
Бивши и настоящи кметове на общините Видин и Медковец, директор на врачанската болници и бивш директор на профилакториум „Свети Мина” във Вършец , както и управителите на две фирми в Монтана са обект на прокурорски проверки за различни финансови злоупотреби, съобщи окръжният прокурор Нина Борисова. Тя отчете пред журналисти работата на институцията през 2017 година.

За периода са осъдени 185 души ефективно с лишаване от свобода, за различни престъпления. На 7 от тях присъдите още не са изпълнени, заради укриване или тежки заболявания.

Общо за годината Окръжна прокуратура – Монтана е внесла в съда 825 акта – обвинителни, предложения за наказания и споразумения. 687 са били през 2016 година. Единствено прокуратурата в Монтана има завишение на внесените актове в съд, в другите райони от страната Апелативна прокуратура София отчита намаляване.

През миналата година Окръжна прокуратура – Монтана е работила по 5616 преписки и 4260 досъдебни производства. Спрямо 2016 се наблюдава намаляване с около 700 броя.

Образувани са 11 прокурорски проверки по проекти, финансирани от еврофондове. Трима земеделци са осъдени. Осем са делата за корупция на различни нива от управлението.

Основен проблем в разследванията е ограничения брой вещи лица. Над 100 дела чакат съдебно- медицински експертизи, заяви Борисова.

В Окръжна прокуратура Монтана работят 8 прокурори. В Районна прокуратура Монтана – 12, в Районна прокуратура Берковица – 4 и в Районна прокуратура Лом – 5. В дунавския град има проблем с непълния състав на прокуратурата. По щат трябва да има 8 прокурори, уточни Борисова.