/ ThinkStock/Getty Images
Безплатни изследвания на костната плътност бяха направени в Монтана. Инициативата е на фондация „АДРА“ и бе подкрепена от община Монтана, съобщи д-р Валерия Тодорова - гл.експерт здравеопазване в общинската управа. Целта е ранно откриване и превенция на остеопорозата.

Безплатни прегледи за остеопороза във Видин

На 26, 27 и 28 ноември 180 жени на възраст от 45 до 70 години са прегледани с апарат - остеоденситометър.  Всяка от дамите  е получила резултат от изследването. Дадени са й съвети за двигателен и хранителен режим. Пациентите с положителен за остеопороза резултат са насочени за консултация и лечение към лекар–специалист. 

Според представителя на фондацията, извършил изследването -  Симеон Гугутков, прегледаните хора от община Монтана са в допустимите норми на износване на костна плътност с много малки изключения. На преден план по-скоро изпъкват проблеми като обездвижване и наднормено тегло. 

Нов дежурен кабинет отвори врати във Враца


Инициативата на фондация „Адра” се посреща с голям интерес. Прегледани са и не записали се за изследване граждани. „Надяваме се, че за в бъдеще ще има и други подобни съвместни социални и обществено полезни проекти за жителите на града и региона, заяви д-р Тодорова.

Фондация „АДРА“ България има няколко медицински центрове в различни общини, извършва безплатни прегледи в цяла България, като тази година са приоритет малките и средни общини.

Със собствена медицинска апаратура се извършват изследвания на костна плътност, дихателен обем, кръвна захар и много други. Фондацията е основен доставчик и дарител на болнично оборудване за държавни и общински болници, един от големите дарители е на болница „Пирогов”.