/ Живка Тодорова
Пожарът в българската част на планината вече е потушен, а в сръбската част е локализиран
Директорът на Главна дирекция Пожарна безопасност и защита на населението главен комисар Николай Николов посети Чипровци и се запозна на място с действията на пожарникари, лесничеи, военни, доброволци и полицаи по борбата с огъня в Стара планина над Чипровци, предаде БТА.

Стотина души са прекарали нощта в Стара планина над Чипровци, за да следят пожара

Гл. комисар Николов е посетил района на връх Мартинова чука в планината на около 1800 метра надморска височина, където от три дни гори пожар на огромна площ. В изявление пред медиите, направено в Чипровци, Николов заяви, че пожарът в българската част на планината вече е потушен, а в сръбската част е локализиран.

Той припомни, че от 27 октомври насам на площ от 52 квадратни километра в пресечена местност в западна Стара планина над Чипровци и село Мартиново гори голям пожар, като 1/3 от пламъците са на българска територия.

Продължава участието на военнослужещи от Сухопътните войски в гасенето на пожара над Чипровци

В борбата с огъня досега от българска страна бяха ангажирани 150 души - пожарникари, военни, доброволци, полицаи и лесничеи, а от сръбска страна - около 200 души. Огънят беше обхванал предимно високопланински пасища и малка част букова гора.

Пожарът в гората е низов, а не в короните на дърветата. Очаква се щетите от него да са незначителни, обяви главен комисар Николов. Директорът на Държавното лесничейства в Чипровци инж. Красимир Вълков заяви, че няма данни за унищожена гора, но след окончателното потушаване на пожара ще бъде направен нов оглед.

Пожарът над Чипровци е обхванал над 40 000 декара (ВИДЕО)

Директорът на ГД "ПБЗН" благодари на пожарникарите, военните, доброволците, лесничеите и всички, включили се в борбата с огъня в Стара планина над Чипровци през последните 3 дни.

Пожарът над Чипровци е локализиран (ВИДЕО)

Той заяви, че особенно ценна е била подкрепата на ВВС, които въпреки гъстия дим и мъглата в планината са гасили огъня от въздуха с хеликоптери. "Много ценна е и подкрепата на доброволците, които без заплащане се бориха с огъня", заяви гл. комисар Николай Николов.
БТА