/ БГНЕС
Около стотина души - пожарникари, лесничеи, доброволци и военни са прекарали тази нощ високо в Стара планина над Чипровци за да следят пожара по билото, който гори от три денонощия, съобщиха от Областната дирекция Пожарна безопасност и защита на населението в Монтана, предава БТА.

Продължава участието на военнослужещи от Сухопътните войски в гасенето на пожара над Чипровци

Пожарът, който гори на площ от 40 000 декара в българската и сръбската част на Стара планина, е локализиран, но се следи, за да не се разрастне в труднодостъпен район, където гасенето ще много трудно.

Пожарът над Чипровци е обхванал над 40 000 декара (ВИДЕО)

Директорът на пожарната в Монтана комисар Венцислав Райков заяви, че при добро стечение на обстоятелствата до края на деня пожара в българската част на планината може да бъде потушен. "Дори това да стане, то пак ще има опасност огънят да се върне от сръбската част на планината", обяви Райков.

Пожарът по билото на Стала планина е забелязан към 15:00 часа в неделя 27 октомври. Той се гаси от около 150 души в българската част на палинната и 200 души в сръбската.

Пожарът над Чипровци е локализиран (ВИДЕО)

В гасенето вчера се включиха и хеликоптери на ВВС на Бългрия, както и военни от БА от поделението във Враца. "Горят предимно планински пасища и малко букова гора в ниската й част, а не в короните на дърветата. След потушаването му ще бъде направена оценка на щетите", обяви директорът на северозападното горско предприятие инж. Цветко Цветков.

Да инспектира гасенето на пожара вчера в Чипровци пристигна директорът на Главнат дирекция ПБЗН главен комисар Николай Николов. Прчините за пожара все още се изясняват, води се разследване в полицейската дирекция в Монтана като има съмнение и за умисъл, обявиха от ОД на МВР в Монтана.
БТА