Постоянен арест за шофьор без книжка, осъждан 14 пъти за същото
Постоянен арест за шофьор без книжка, осъждан 14 пъти за същото / Дарик Враца архив

Постоянна мярка за неотклонение „Задържане под стража“ спрямо Радослав И. от гр. Кнежа постанови врачанският Районен съд по искане на Районна прокуратура – Враца. Мъжът управлявал моторно превозно средство без шофьорска книжка. На 25.09.2015 г. във врачанското село Вировско обвиняемият Радослав И. управлявал лек автомобил „Волво“ без да притежава съответно свидетелство за управление на МПС. Деянието било извършено в едногодишен срок от наказването му по административен ред с Наказателно постановление на началника на РУ-Червен бряг.

През продължителен период от време нередовният шофьор бил търсен на известните в страната пет адреса - на територията на гр. София, община Червен бряг и в гр. Койнаре, където той твърди, че живее понастоящем. Именно поради това, че не е бил открит, се наложило обявяването му за общодържавно издирване и спиране на досъдебното производство срещу него. На 27.07.2016 г. Радослав И. бил открит, привлечен в качеството на обвиняем, разпитан и задържан за 72 часа с прокурорско постановление.

Обвиняемият отрича авторството на извършеното деяние, като твърди, че не е получавал и не е подписвал въпросното наказателно постановление. Изготвената и приложена по делото съдебно-почеркова експертиза обаче сочи, че положения в постановлението подпис, на мястото за връчване на нарушителя, е изпълнен от лицето Радослав И.

Задържаният мъж е с богато съдебно минало, осъждан е двадесет и два пъти, от които четиринадесет присъди са за същото престъпление – шофиране без книжка. Осъждан е многократно за други умишлени престъпления и му е налагано ефективно наказание „лишаване от свобода“. Спрямо него са констатирани и шестдесет административни нарушения по Закона за движението по пътищата.

 

Определението на съда подлежи на обжалване пред Окръжен съд – Враца.