Полицията предотврати иманярска сделка
Полицията предотврати иманярска сделка / Петя Димитрова
Емилия Сиракова
76517
Емилия Сиракова
Красимир Кирилов
  • Емилия Сиракова
  • Красимир Кирилов

Криминалистите получили сигнал за деня и мястото на трансфера на рядко срещана археологическа находка, съобщи Красимир Кирилов – началник на Районното полицейско управление в Монтана. На 23 ноември /неделя/ полицаи направили оглед и открили в района до контролно - пропускателен пункт Лом, в близост до път ІІ-81, до полуразрушена безстопанствена постройка бял зеблен чувал, в който имало мраморна плоча - барелеф. Размерите й  са 30 на 47 см. Върху нея е издялан мъж, който в лявата си ръка той държи житни класове, а в дясната - косер. В краката на земеделеца лежи куче.

Полицията предотврати иманярска сделка
netinfo

Такива релефни изображения са рядкост заяви Емилия Сиракова от  отдел „Фондове” на Националния исторически музей. Най-общата   датировка на мраморния релеф е II -  III век или късната античност.  Вероятно това е посветителска плоча на някое от плодоносните божества. Археолози и криминалисти съвместно ще установяват мястото, където е бил разположен предмета в древността.

Плочата ще бъде транспортирана до хранилище на Националния исторически музей, където първоначално ще бъде оценена автентичността й, а след това и историческа й стойност.  Най-вероятно до края на годината експертизата ще бъде готова. След приключване на следствието и всички съдебни процедури Министърът на културата ще трябва да разпореди къде ще се съхранява и експонира находката.

 

Изображението е характерно за селищата от Дунавската равнина. Цената му на вътрешния пазар би била около 2000 лева.

Полицията предотврати иманярска сделка
netinfo