Поклонници пристигнаха във Враца
Поклонници пристигнаха във Враца / Дарик Враца

Поклонници от Велико Търново пристигнаха днес във Враца. Групата върви по маршрута, по който през 1469 г. мощите на св. Иван Рилски са били пренесени от старопрестолния град до Рилския манастир. Ръководител на групата е Паскал Пиперков и тя в момента включва 8 души, но над 80 човека вече са се включили в различни етапи от тазгодишния поход.

Пиперков е от Клуба по пешеходен туризъм при туристическо дружество „Трапезица 1902", което заедно с туристическото дружество „Академик" към Великотърновския университет са съорганизатори на похода. „Миналата година за първи път направихме такъв поклоннически поход от Велико Търново до Рилския манастир, а от 2010 г. поход от София до Рилския манастир се провежда по инициатива на Богословския факултет на Софийския университет" - каза за „Дарик" Паскал Пиперков.

Вчера групата е посетила бистрецкия манастир „Св. Иван Пусти". Тази сутрин участниците в похода присъстваха на божествената литургия във врачанския храм „Св. Възнесение" и продължиха маршрута си към селата Паволче и Челопек, и по-късно - към Чирепишкия манастир „Успение на св. Богородица", където ще пренощуват.

Походът продължава 17 дни и се очаква групата да пристигне в Рилския манастир вечерта на 5 август, за да може на следващия ден да участва в богослуженията за Преображение Господне.