Подписан е договор за водоснабяването в област Видин
Подписан е договор за водоснабяването в област Видин / Областна администрация Видин

Асоциация по водоснабдяване и канализация - Видин сключи с държавния и единствен в региона воден оператор договор за стопанисване, поддържане и експлоатация на ВиК-системите и съоръженията, както и за предоставяне на ВиК-услуги на потребителите срещу заплащане. Подписите си под документа сложиха областният управител Момчил Станков, в качеството си на председател на Асоциацията по ВиК, и инж. Георги Владов, управител на ВиК ЕООД - Видин.

Решението за договора бе гласувано единодушно от Общото събрание на Асоциацията по ВиК, свикано днес от областния управител. Заседанието протече при пълен кворум, с участието на упълномощените от общинските съвети кметове на общините Видин, Белоградчик, Димово, Кула, Ново село, Ружинци и Чупрене. Присъстваха и държавни експерти от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ).

Договорът е разработен от МРРБ по проект „Подкрепа на реформата в отрасъл ВиК”, финансиран по Оперативна програма „Околна среда 2007-2013 г.” с цел  подпомагане дейността на Асоциациите по ВиК при прилагане на Закона за водите и осъществяването на реформата в сектор ВиК. Срокът на договора е 15 години. Чрез него ще се осигури подобряване на състоянието на инфраструктурата, по-високо качество и ефективност на ВиК системите, възможност за усвояване на средства от фондовете на Европейския съюз и постигане на съответствие с европейските директиви в областта на питейните и отпадъчните води.

Подписан е договор за водоснабяването в област Видин
netinfo

Общото събрание на Асоциацията по ВиК прие отчет за дейността и бюджетните разходи за 2015 г. и бюджет за настоящата година. През изминалата година бюджетът е възлизал на общо  12 327 лв., от които 10 000 лв. – държавна вноска, а останалите средства – от бюджетите на общините, съобразно процентното съотношение на гласовете им (държавата – 35 % и 11-те общини в областта, съответно: Белоградчик – 4,25 %, Бойница – 0,86 %, Брегово – 3,55%, Видин – 40,7 %, Грамада – 1,29 %, Димово – 4,19 %, Кула – 3,04 %, Макреш – 1,05 %, Ново село – 1,92 %, Ружинци – 2,81 %, Чупрене – 1,34 %).

Приетият за 2016 г. бюджет е на обща стойност 48 529, 43 лв. Размерът на държавната вноска остава същият. Финансовият дял на 11-те общини в област Видин включва общо 18 571, 43 лв. – за настоящата година и 19 958 лв. – от несъбрани вноски за 2014 и 2015 г.

„Имаме сериозни планове за подобряване на информационно обслужване и комуникацията с общините”, подчерта Цветанка Браткова, главен секретар на Асоциация по ВиК – Видин.