Заседание на областен съвет
Заседание на областен съвет / Областна администрация Враца
Областният управител Момчил Младенов  проведе днес заседание на Областния съвет за намаляване на риска от бедствия във Врачанско. Съветът бе сформиран вследствие на влезлите в сила от 5 юли 2016 г. изменения и допълнения в Закона за защита при бедствия.
На заседанието  бяха представени осъществените през 2016г. дейности по планиране на защитата при бедствия и бе приет Годишният доклад за състоянието на защита при бедствия в област Враца за миналата година. Според данните през 2016г. са извършени две проверки на хидротехнически съоръжения и речни легла извън урбанизираните територии, назначени от Областния управител за осъществяване на постоянна защита от вредното въздействие на водите.
 
Пролетната проверка е осъществена в периода 12-20 май 2016г. Проверени са 43 язовира, като за всеки един е съставен констативен протокол и снимков материал. На базата на протоколите е изготвен доклад и обобщителна таблица за състоянието на язовирите. Веднага след приключването на проверката протоколите са изпратени на собствениците за сведение и изпълнение на предписанията.
Есенна проверка на язовирите е осъществена в периода 3-13 октомври 2016г. Проверени са 40 язовира. В сравнение с пролетната проверка са констатирани редица подобрения, основно по отстраняване на храстовидната и дървесна растителност по язовирните стени. Установени са видими следи от извършвана работа, но основните проблеми, свързани с ремонти на основни изпускатели, преливници и язовирни стени, остават нерешени.

С последната за 2016г. проверка на речните легла извън урбанизираните територии в област Враца,осъществена  през месец април, е актуализирана и приоритизирана Програмата за планово почистване на речни участъци в област Враца от края на 2015 г. Същата е изпратена под формата на искане за финансиране от Междуведомствена комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет.Програмата съдържа 20 участъка за почистване основно по реките Скът и Бързина и е на стойност 192 165 лв. с ДДС. Средствата са отпуснати с Постановление на Министерски съвет. След проведена обществена поръчка, дейностите по осигуряване нормалната проводимост на речните корита са приключили успешно в края на месец септември 2016г.

Като резултат са почистени от дървесна и храстовидна растителност, наноси от земни маси и тиня 11 800 линейни метра по поречията на реките Скът и Бързина и 3 200 линейни метра по река Огоста и реката в с. Върбица, община Враца, с което Областна администрация – Враца се надява да осигури нормалната проводимост на река Скът и десния й приток река Бързина, като така чувствително редуцира щетите, които биха възникнали при евентуално наводнение.

През 2016 г. е проведено едно заседание на Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет / МКВПМС/, на което за област Враца са отпуснати финансови средства в размер на 697 616 лв. В същото време през цялата година в Областна администрация – Враца са получени общо 20 бр. искания от общини на обща стойност 2 984 816,37 лв. с ДДС - нито едно от тях не е получило финансиране.За 5 от исканията не се изисква становище от Областния управител, на 13 от исканията е дадено положително такова и на 2 от тях е отказано становище за целесъобразност поради несъответствие с изискванията на Правилника за организацията и дейността на МКВПМС.

По време на обсъждането областният управител Момчил Младенов заяви, че на следващото заседание на Министерски съвет, което ще се проведе на 15.03.2017 г. ще поиска финансиране за почистване на критичните речни участъци в област Враца, като част от дейностите за намаляване на риска от бедствия. Младенов допълни и че ще се търси и нормативна възможност за по-добра координация между общините и институциите, особено по отношение на язовирите и изпускането на водни обеми от тях.