/ Видинска митрополия - архив
На 1 декември се навършват 130 години от блажената земна кончина на приснопаметния Български Екзарх Антим I. В тази връзка, по решение на Св. Синод на Българската Православна Църква – Българска Патриаршия, паметта на многозаслужилия пръв Български Екзарх ще бъде почетена с богослужения и възпоменателни събития във Видин на 1 и 2 декември.

По инициатива на Видинската Света Митрополия, Община Видин, Областна администрация Видин, Читалище „Цвят 1878“ и ПМГ „Екзарх Антим I“  е изготвена програма, според  която в събота от 15.00 ч. в конферентния център на Областна администрация ще се проведе възпоменателна научна конференция посветена на  Антим I.

Същият ден вечерта от 19.00 ч. в залата на Симфониета-Видин ще се проведе концерт на читалище „Цвят 1878“. Инициативите са със свободен вход.

В неделя на 2 декември от 8.00 ч. ще бъде отслужена Утреня в митрополитския храм Св. Николай Мирликийски Чудотворец. Програмата предвижда посрещане на Българския Патриарх Неофит в митрополитския храм в 9.20 ч., а в 9.30 ч.- начало на света Литургия. В 11.00 ч.- Панихида в памет на приснопаметния Български Екзарх Антим I, отслужена от Българския Патриарх Неофит и митрополитите на Св. Синод, а в 11.30 ч.- заупокойна молитва пред гробницата-мавзолей на Екзарх Антим I.