Видин отбеляза тържествено 200 години от рождението на екзарх Антим Първи
Видин отбеляза тържествено 200 години от рождението на екзарх Антим Първи / Община Видин

Кулминацията на честванията по повод 200-годишнината от рождението на екзарх Антим Първи днес започна със съборна патриаршеска света литургия в катедралния храм „Св. вмчк Димитър Солунски“. След това бе организирано литийно шествие, в което се включиха българският патриарх Неофит, видинският митрополит Дометиан, духовници, депутати, представители на държавната и местната власт, ученици и граждани. Пред мавзолея на екзарха във Видин бе отслужена кратка панихида и поднесени приветствени слова от българския патриарх, видинския владика и кмета на Община Видин Огнян Ценков.

Митрополит Дометиан благодари на патриарх Неофит, че се е отзовал да бъде отбелязана във Видин 200-годишнината на Антим Първи „за историческа и духовна полза“. Патриарх Неофит нарече в словото си екзарх Антим един от най-заслужилите строители на съвременната Българска православна църква и новата българска държава, истински радетел за свободното и независимо духовно, културно и политическо развитие на народа, който остава завинаги в родната ни история като образец на жертвена отдаденост за делото на българската свобода и на държавническа мъдрост.

От своя страна кметът на Община Видин Огнян Ценков също приветства участниците в знаменателните прояви. „Искам да изразя своето удовлетворение от факта, че отбелязването на тази годишнина се превърна в кауза, която обедини силно всички наши съграждани. Ние изразяваме дълбокото си уважение към един велик българин, свързал живота си с нашия старопрестолен Видин, на една от най-знаменитите личности в нашата история – първия български екзарх Антим.

Видин отбеляза тържествено 200 години от рождението на екзарх Антим Първи
netinfo

Той отдава цялата си енергия и ум, за да може Родината ни да се превърне в наистина свободна държава.   Духовник,  политик и общественик, екзарх Антим остава в историята най-вече като радетел за обявяване независимостта на Българската църква и нейната обединяваща роля и като председател на Учредителното събрание и на Първото Велико народно събрание“ – каза в словото си Ценков.

Той благодари сърдечно на Българския патриарх Неофит, на инициаторите на честванията в лицето на Видинската Света митрополия и лично на Видинския митрополит Дометиан, както и на всички институции, обществени организации и училища, които са се включили в тяхното организиране. Честванията завършиха с поднасянето на венци и цветя пред мавзолея на забележителния духовник, държавник и родолюбец.