/ ThinkStock/Getty Images
Районна прокуратура-Бяла Слатина е постигнала осъдителни присъди спрямо двама мъже за извършени от тях кражби на домашни животни, съобщиха от прокуратурата.

Осъдиха ловец на 1000 лева глоба за убити домашни животни в Монтанско

Двамата подсъдими живеели в село Соколаре, област Враца. Единият е на 24 години, многократно осъждан, като престъплението, за което е привлечен в качеството на обвиняем е извършено в условията на повторност. Той бил непълнолетен през инкриминирания период, не учел и не работел, криминално проявен. Двамата били приятели, често се събирали, консумирали алкохол.

Късно през нощта на 29 октомври 2019 г. те се придвижили с лек автомобил „Нисан“, който не бил регистриран, до чужд имот - къща на ул. „Стоян Йончев“. Колата била шофирана от неправоспособния Д.И., който бил в нетрезво състояние.

След предварителна уговорка, двамата си разпределили ролите при извършването на кражбата на домашно животно. По-късно, с отнетата от стопанката овца, заминали за Бяла Слатина, където направили безуспешни опити да я продадат. Впоследствие обвиняемите заклали животното.

Ден по-късно, двамата подсъдими отишли със същите намерения до друг адрес в селото. Чрез демонтиране на част от оградната мрежа, крадците проникнали в двора на къщата на ул. „Бачо Киро”. Откраднатите животни били откарани до махала в гр. Бяла Слатина и продадени срещу сумата от 50 лева.

Момче преби и ограби 80-годишна жена във Враца

Пострадалите от престъпните деяния на В. и И. жени подали сигнали за кражби до полицията. От назначената по делото съдебно-оценителна експертиза е видно, че общата стойност на предмета на престъплението е 760 лева. Тя не е възстановена на стопаните им.

На подсъдимия, съдът е наложил наказание „лишаване от свобода“ за срок от една година при „строг“ режим на изтърпяване, като е приведено в изпълнение и друго такова - една година и четири месеца „лишаване от свобода“ по предходно наказателно производство срещу него. Той е осъден на четири месеца „лишаване от свобода“ с тригодишен изпитателен срок.