съд присъда
съд присъда / ThinkStock/Getty Images
С присъда, постановена по наказателно от общ характер дело № 125/2019,  Врачанският окръжен съд призна за виновна подсъдимата И. П. А. от Криводол за причиняване на смърт по непредпазливост при катастрофа и я осъди на една година „Лишаване от свобода“, като изпълнението на наказанието се отлага за срок от три години.

Пътно-транспортното произшествие станало на 14.12.2017 г., около 17.50 часа на път ІІІ-101 при км 5.600, с посока на движение Враца - Криводол.
 Подсъдимата управлявала лек автомобил "Опел Зафира" в нарушение на правилата за движение и блъснала велосипедиста Валери Петров от Враца, в резултат на което е причинила смъртта му, като пострадалият Петров също е бил в нарушение на правилата за движение по пътищата. След катастрофата подсъдимата направила всичко, зависещо от нея, за оказване помощ на Петров, поради което и на основание чл. 343а, ал.1, б. "б", вр. чл.343, ал.1, б."в", вр. чл. 342, ал.1, вр. чл. 54 от Наказателния кодекс Врачанският окръжен съд я осъди на  една година "Лишаване от свобода“ с изпитателен срок от три години.

Подсъдимата е лишена също от право да управлява МПС за срок от една година. Тя ще заплати разноските по делото и хонорарите на адвокатите на наследниците на загиналия при катастрофата велосипедист.
Присъдата не е окончателна и подлежи на обжалване и протест в петнадесетдневен срок пред Софийския апелативен съд.