Организират набюдение на белоглавите лешояди край Долно Озирово
Организират набюдение на белоглавите лешояди край Долно Озирово / Мая Ценова

Наблюдение на белоглави лешояди в района на с. Долно Озирово организират Природен парк „Врачански Балкан", „Зелени Балкани", „Фонд за дивата флора и фауна" и Дружество за защита на хищните птици. Поводът е международният ден на лешоядите. Наблюдаването на птиците ще се извърши на 1-ви септември (събота) в близост до волиерата за адаптация, където в момента има около 20 птици. Ще бъдат осигурени силна зрителна тръба и ограничен брой бинокли.

Белоглавите лешояди са най-големите птици, които се срещат на територията на природния парк с размах на крилете около 2, 70 метра. Този вид е включен в Червената книга на България и Врачанския Балкан е едно от малките места, където той може да бъде наблюдаван.

Сборният пункт ще е пред кметството на с. Долно Озирово в 9.30 ч. Преходът от селото до волиерата е около 40 мин.по земен път, наблюдението ще трае около час, ще има и беседа от експерт от Дружество за защита на хищните птици. Връщането в селото ще е между 11,20 - 12 ч.
От ПП „Врачански Балкан" съветват желаещите да се включат да носят удобни туристически обувки, облекло, храна и вода, а при наличност и бинокъл и фотоапарат. Преходът не е подходящ за деца под 10.г.

Ако решите да се придвижвате с автобус - от гр. Враца автобус за гр. Вършец в 8.00 ч.
За пътуващите от Вършец - 8.00 ч. автобус за гр. Монтана.

За пътуващите с кола с. Долно Озирово се намира на около 25 км от гр. Враца, 25 км от гр. Монтана и 10 км от гр. Вършец.