/ iStock/Getty Images
"На 26 ноември, вчера, преди обяд към 11 ч. в дирекцията е получено съобщение, че е намерен в дома си, умъртвен мъж на възраст 72 години. Сигналът е подаден от единия от синовете на починалото лице. Установено е, че този мъж е живял заедно с единия си син и съпругата си. Другият син е живял отделно от тях", обяви дежурният обвинител от Окръжна прокуратура враца Владинов на брифинг за жестокото убийство в село Осен, община Криводол. 

"Веднага на място е отишъл оперативно-следствена група, извършен е оглед", съобщават разследващите. 

Убитият мъж е намерен в стая, на приземен етаж, с прободна рана в областта на шията, а ножът е намерен в областта на шията му. Иззети са веществени доказателства, както и ножът, обясниха от държавното обвинение. 

"Извършени са издирвателни мероприятия, тъй като синът, за който се предполагало, че е извършил престъплението, не е бил на място. Намерен е веднага, задържан е от органите на МВР, след което същият е задържан първо в дирекцията, след което е докаран при нас. Има повдигнато обвинение за извършено престъпление: "убийство на роден баща" по чл.116", обясни прокурор Владинов. 

"От доказателствата по делото има категорични данни, че лицето е с психични заболявания. Лекуван е от 2015 година,, употребявал е предписани хапчета, но към тоя момент, явно не ги е вземал", казаха още от прокуратурата. 

"Предстои назначаване на множество експертизи, включително експертиза, която трябва да установи дали към момента на извършването на деянието е могъл и е разбирал свойството на извършеното престъпление", обяви дежурният прокурор.

По време на убийството жената е живяла в лятна постройка, отделно от къщата, в която става престъплението. В къщата е бил само синът, който е живеел на горен етаж.

Няма информация за конфликти.

Не са получавани сигнали спрямо семейството и извършителя на криминалното деяние, обясни Димитър Шейнов, началник на РУ-Враца. 

На обвиняемия е взета е мярка за неотклонение от органите на прокуратурата. Той е дал обяснения пред органите на реда, но от прокуратурата ги нарекоха "неадекватни".