/ Дарик Враца
Хората от село Трифоново, община Монтана вече имат своя Божи дом. В неделя видинският митрополит Даниил освети новия храм „Свети Свети Кирил и Методии”. Храмът не можа да побере всички вярващи, но хората останаха край него до края на събитието, която приключи около обяд. За празника бе поканен църковния хор „Свети Наум Охридски”, с ръководител Андрей Касабов.

Черквата  е построена за пет години. Издига се на възвишение в близост до селските гробища. Хората от Трифоново още преди Освобождението мечтали за храма и дори местността нарекли Църковището. През 2014 е направена първата копка на Андреев ден, припомня ни кметът Кирил Георгиев. „Решихме и го направихме“, с нескрита гордост казва той.

Храмът в Трифоново
Дарик Враца

Стенописите на храма са направени от руския художник Елена Адамова за пет месеца. Иконостасът е изработен от прочутия резбар Чавдар Антов за една година. Орнаментите са издялани в 70 годишно липово дърво, а прецизността на майстора го превръща в произведение на изкуството. Стилът  му се отличава с първия ред от слънчогледи и по-големите размери на змейовете, пазители на кръста.

Другото, което привлича вниманието е прекрасна черга, изтъкана специално за освещаването на храма  от чипровската  килимарка Юлка. Специален дар - кадилница от Йерусалим изпратил  Величкия епископ Сионий, игумен от тази година на Бачковския манастир. Неговата съдба е свързана с Видинска митрополия от 1991 година, когато покойния Дядо владика Дометиан го постригва за монах в Клисурския манастир.

Храм в Трифоново
Дарик Враца

Кметът на Монтана Златко Живков, чиито бащин род е от село Трифоново, бе сред молещите се в храма. Той отправи благодарност към всички, които са помагали за неговото изграждане. „Господ да помага, господ да пази България и всички българи. Да не забравяме да протегнем ръка и да бъдем добри хора”, заяви Живков.