/ Община Враца
В Областния съвет по сигурност към Областна администрация-Враца на всеки два часа постъпва актуална информация за състоянието на язовирите и нивата на реките на територията на областта.

Каква е обстановката в страната след обилните дъждове?

Предупреждение за обявен „жълт код“ за интензивни валежи и гръмотевични бури с условие за градушки за днес е получено от Оперативния център на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението". На места се очакват количества на валежа до 20-25 л/ кв. м, локално и повече.

Към 12.30 часа, нивото на р. Скът при с. Нивянин, община Борован е 85 см, при критично ниво 340 см. Нивото на реката при Бяла Слатина е 50 см, при критично ниво 400 см и е в застой.

Обилни валежи и гръмотевични бури в 15 области

Река Скът в Мизия има ниво 20 см при критичен праг 290 см. Река Огоста при с. Хайредин е под критичните 200 см. Няма опасност от разливи и нанасяне на материални щети.

Всички язовири имат достатъчно свободен обем за поемане на водни маси. Язовирите „Гарвански геран“ и „Езерска падина“ в община Борован са пълни на 65 %, като яз. „Езерска падина“ намалява водните маси чрез сифонно източване.

Община Враца

Язовирите на община Хайредин - „Бързина“, „Рогозен 1“ и „Рогозен 2“ имат свободен обем за поемане на водни маси, като „Бързина“ е пълен на 40%, „Рогозен 1“ е на мъртъв обем, а „Рогозен 2“ е на 65 % пълен.

Нивата на язовирите на територията на област Враца се следят денонощно от собствениците и дежурните по общински съвети за сигурност. Данните към момента показват, че хидротехническите съоръжения не създават потенциална опасност за населението.

Експерти от Община Враца също извършиха проверки на водоемите на територията на общината. Установено е, че нивото на водоемите не е повишено и няма опасност от преливане. Състоянието на язовирите, реките и речните корита ще продължи да бъде наблюдавано.