/ Дарик Враца
Близо 5 метрова скулптура на Свети Йоан Предтеча посрещна поклонниците в Лопушанския манастир на празника му днес. Фигурата е издълбана от останките на вековната секвоя на входа на църквата, чиито ствол бе прекършен от буря преди години.

В Лопушанския манастир ще има три лагерни смени за деца (СНИМКИ)

Празникът на светеца, на които е посветена духовната обител, започна от сутринта с богослужения, водени от Видинския митрополит Даниил. На святото място днес се събраха игумени и монаси от енорията, представители на местната и държавната власт, ктитори и вярващи.

Лопушански манастир

Статуята е изработена от майстор Марин от Червен бряг, който всички наричат Мичо. Близо месец му е отнела резбата на благославящия Йоан Кръстител със свитък от Новия завет в лявата ръка. Тя е дарение за манастира от фирма „Арсов”.

Идейният проект е одобрен от Владиката. Според автора това е най-голямата статуя на светеца не само на Балканите, но и в Европа. Защитена е от влага и суша с импрегниращ разтвор. От останалия дънер на секвоята майстор Мичо ще издълбае разтворено Евангелие с картини от житието на Христос. 

Лопушански манастир

Произведението също ще бъде поставено в двора на Лопушанския манастир, в община Георги Дамяново. Майстор Мичо е на 44 години, 18 от които е живял и работил като художник в Либерец, Чехия.

От декември месец се завърнал в България и възнамерява да остане в родината си. Другото, което му предстои е да покаже занаята си и в шоуто „България търси талант”, в чието ново издание участва.

икона Йоан Кръстител