/ Видинска света митрополия
Три лагерните cмени за деца ще има през това лято в Лопушански манастир „Св. Йоан Предтеча“. Това съобщиха от Видинската света митрополия. Детски православни лагери се правят във видинската епархия за първи път, с благословението на Видинския митрополит Даниил.

Всяка от смените ще е с продължителността 10 дни. Момичетата от първата смяна вече са там и се радват на различните инициативи, организирани за тях. Втора смяна е за момчета и започва на 10 юли, тя ще продължи до 19 юли, а третата, за момичета, ще е от 19 до 28 юли.

Децата
Видинска света митрополия


Мото на лагера е: „Блажени тези, които слушат словото Божие и го пазят”. Думите на Иисус Христос смислово обединяват подтемите на беседите във смените. Децата от първата смяна с интерес споделят, че за първи път присъстват на подобен лагер и искат да научат повече неща за вярата в Бога. Тук в манастира, макар и за кратко, те променят своето ежедневие.

Сутрин стават в ранните часове, присъстват на богослужение и вземат участие в него. Следват беседи за вярата, в които научават основни истини за това кой е Бог, защо вярваме в него, защо е нужно да Му подражаваме и да изпълняваме Неговите свети заповеди, как да живеем добродетелно, за да ни бъде добре тук на земята и да получим вечен живот.

Четене на църковно славянски език.
Видинска света митрополия


В лагерния ден има ръчен труд, рисуване, изучаване на духовни песни и стихове, отделено е време за спортни игри и разходки около манастира. Предвидена е еднодневна екскурзия до Белоградчишките скали, килийното училище в с. Рабиша, преход през пещерата Магура и посещение на музея в Чипровци и Чипровския манастир.

Тук децата могат да се научат на самостоятелност, отговорност (има дежурства по стаи и в трапезарията), да си създадат добри приятелства с други православни християнчета.

Целта на лагера е да възпита наистина добродетелни и достойни личности за полза на Църквата и Отечеството ни – поясняват от Видинската света митрополия.
Видинска света митрополия