Лопушанския манастир
Лопушанския манастир / Петя Димитрова
отец Николай за детския лагер в Лопушанския манастир
98071
отец Николай за детския лагер в Лопушанския манастир
  • отец Николай за детския лагер в Лопушанския манастир
От тази седмица 16 деца от Видин, Монтана и други краища на епархията лагеруват в Лопушанския манастир „Свети Йоан Предтеча” в Община Георги Дамяново.
 
Това е първата смяна на манастирския ученически лагер, след като инициативата бе възобновена в началото на май от Видинския митрополит Даниил, съобщи отец Николай от храм „Свети свети Кирил и Методий” в Монтана.
 

Отец Николай.
Петя Димитрова


„През следващата година ще направим по-сериозна кампания по училищата, за да разберат учителите и родителите, че това е добро, както за духовното израстване на децата, така и за бъдещето им. Където и по света да отиде човек, той се легитимира със своята вяра - заяви отец Николай. Днес вярата, себепознаването в Бога, е много важно нещо, което беше позабравено и изчезна през годините, но ние се надяваме да го възвърнем".

Той познава от собствен опит  благотворното въздействие върху децата след православни организирани летувания. Негова дъщеря била на такъв лагер преди 16 години в Клисурския манастир за 10 дни. След него отец Николай  забелязал една промяна към добро в  нея, която продължава и до днес. Тя се изразява в почитане на християнството и етиката на християнския живот.