На ГКПП - Видин са задържани двама афганистанци
На ГКПП - Видин са задържани двама афганистанци / Дарик Враца

Снощи на ГКПП - Видин пристигнал лек автомобил „Фолксваген" с четирима мъже. При извършената паспортна проверка граничните полицаи установили, че двама от тях са от Видин - 20-годишният шофьор Л.Б. и зет му. Третият представил лична карта на мъж от София, а четвъртият бил без документ за задгранично пътуване, съобщават от прес-центъра на МВР.

Граничните полицаи разкрили, че последните двама са афганистанци, намерили у тях регистрационни карти от Държавната агенция за бежанците. 25-годишният Н.С. дошъл нелегално в България през 2008 година с помощта на турски каналджия. Заживял в София и понаучил български език. Работил на пазара в кв. „Илиянци". Той признал, че преди време купил българската лична карта от непознат и планирал да тръгне към Западна Европа.

Преди десетина дни се запознал пред джамията в столицата с 16-годишния си сънародник. Непълнолетният бил задържан в ГПУ-Свиленград при незаконно влизане на българо-турската граница в края на октомври м. г.,  поискал бежански статут и бил настанен в центъра на ДАБ в с. Пъстрогор. Възползвал се от по-свободния режим и избягал, за което бил обявен за издирване. 

По първоначална информация вчера двамата афганистанци пристигнали с автобус от София. Н.С. заговорил Л.Б. и видинчанинът си предложил услугите да ги закара до граничния пункт срещу 50 евро и бензин за колата на зет му.
По случая в ГПУ-Видин е образувано досъдебно производство, уведомена е районната прокуратура.