/ netinfo
Окръжна прокуратура – Монтана е внесла за разглеждане в съда обвинителен акт срещу Б. Колов (на 65 години) за извършено от него престъпление. Обвиняемият Колов упражнявал дейност като ловец от 1986 г., за което притежавал разрешение. Рано сутринта на 10 октомври 2016 г. ловната дружинка от с. Котеновци, област Монтана, се събрала в къща в края на селото, използвана за сборен пункт.

За провеждане на групов лов на дива свиня било издадено разрешително за местността „Голяма глава“. Мъжете взели общо решение да ловуват в местността „Лозята“, различна от определената в разрешителното, като било извършено разпределяне на участващите по функции – „гоначи“ и ловците „на пусия“.

Задачата на „гоначите“ била да тръгнат от трафопоста извън селото, като се разпределят на разстояние в права редица. Подредени по този начин, те трябвало, заедно с ловджийките си кучета, да тръгнат към останалите. На свой ред ловците „на пусия“ се придвижили към местата си с автомобили на далечни разстояния, както един от друг, така и от мястото, откъдето трябвало да тръгне другата група.

Обвиняемият Колов, заедно с П.Н., останал в местността „Лозята“, близо до място, наричано „Пчелина“. Другите ловци се намирали на отдалечено разстояние от тях. Двамата известно време вървели по черен път, след което П.Н. навлязъл в място с растителност от храсти и дървета.

В един момент кучето на обвиняемия започнало да лае и се насочило към обраслото място. Колов видял, че храстите се раздвижват и решил, че това е предизвикано от дивеч. Без да се увери какво се крие зад гъстата растителност, той произвел изстрел с ловната си пушка „ИЖ“. Там обаче по това време се намирал П.Н. От изстреляния патрон се разпръснали метални проектили (сачми), които попаднали в главата и гърдите на пострадалия, който паднал на земята и починал на място.

Впоследствие, в хода на досъдебното производство, от заключението на изготвената съдебномедицинска експертиза е било установено, че пряката и непосредствена причина за смъртта на Н. е причиненото от сачмите разкъсване на мозъка, белия дроб и сърцето, в резултат на пробивното им действие.

С отправянето на изстрел по неясно видима цел, както и използването на сачми с диаметър над 6 мм при провеждането на групов лов на дива свиня с гладкоцевно оръжие, при разрешена употреба само на боеприпаси тип „куршум“, Колов действал в разрез с установените правила.

Въпреки, че обвиняемият е ловец с дългогодишна практика, причинената от него смърт на човек се дължи на немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност, представляваща източник на повишена опасност, каквато е лова.

Предстои насрочване на разпоредително заседание по делото.
Апелативна прокуратура София