Кметът Калин Каменов и дядо Анко.
Кметът Калин Каменов и дядо Анко. / Община Враца
Директорът на Регионалния исторически музей във Враца Георги Ганецовски е изпратил докладна до кмета на града Калин Каменов. В докладната се прави предложение станалият известен като „файтонът на дядо Анко“ да бъде закупен за нуждите на музея. Този файтон всъщност е изработен по оригинални скици на прочутия врачански фабрикант Мито Орозов от ученика му дядо Анко. За него, за историята около изработването на файтона и съдебните спорове с отказалия се собственик ви разказахме няколко пъти в „Дарик“. Идеята сега е файтонът да не остава на произвола на съдбата и да стои никому ненужен под някой навес, а да бъде купен с пари от общинския бюджет и  да се превърне в туристическа атракция, заедно с другия файтон, който е в движение.

„Искаме двата файтона да станат част от туристически пакет и да возят врачани и гостите на града по определен маршрут, около забележителностите на град Враца. Спомняте си за нашата подобна инициатива в Нощта на музеите. Така е в София с файтона на цар Фердинанд“ – коментира за „Дарик“ Георги Ганецовски, директор на Регионалния исторически музей във Враца.

Към момента няма яснота дали това предложение ще бъде разгледано на следващата сесия на общинския съвет във Враца, която е на 25 юли. В проекта за дневен ред такава докладна не присъства, но има възможност да бъде внесена и разгледана от съветниците като допълнителна точка.