митрополит Даниил
митрополит Даниил / Петя Димитрова
В храм „Свети Дух” може да се извършва богослужение и преди освещаването му, заяви видинският митрополит Даниил в Монтана. Днес той води светата Литургия за Благовещение в храм „Свети свети Кирил и Методий”. По повод на църквата, която се строи вече 10 години и е пред довършване, владиката допълни, че е важно да се служи в нея, дори и при временни условия, да върви един нормален църковен живот, да се събират хора и да се създава общност.

Видинската митрополия е в кадрова криза, заяви митрополит Даниил пред журналисти след празничната литургия. На територията на областите Видин и Монтана има 200 храма и 50 свещеници. В някой от енориите се извършва служба един-два пъти годишно. Повечето от свещениците се самоиздържат с приходите от продажба на свещи и от аренда на земята, която стопанисват. Това не е трайно и добро решение, редно е да бъде осигурена постоянна издръжка.
Един от начините е постъпленията от аренди да влизат в светата митрополия, за да може от там да се разпределят средствата. Църковните имоти са, за да служат на цялата църква и този баланс трябва да бъде постигнат. В момента се извършва проверка на земеделските имоти, собственост на църквите на територията на видинска митрополия. За това е определена комисия, с решение на епархийски съвет, която ще свери регистрите, с които разполага митрополията и тези в поземлените комисии.