Македонска делегация обменя опит в сферата на здравето
Македонска делегация обменя опит в сферата на здравето / DarikNews.bg

Македонска делегация от 15 представители на различни държавни ведомства и неправителствени организации, водена от Неджет Мустафа - министър без портфейл по етническите въпроси е на посещение в Регионалната инспекция за опазване и контрол на общественото здраве в Монтана. Целта на визитата е обмяна на опит в системата на здравните медиатори и въвеждането й в западната ни съседка.

В област Монтана работят 16 здравни медиатори, в общините с големи групи от ромски общности - Лом, Вълчедръм, Якимово, Медковец, Берковица и Монтана. Системата е стартирала преди 10 години в България като инициатива на неправителствена организация, а по-късно е станала и част от държавната политика. Основно дейността е насочена към решаването на здравните проблеми на малцинствата и провеждане на  профилактика на най-разпространените сред тези групи заболявания.

В Монтана здравните медиатори работят ефективно с Глобалния фонд за борба с туберкулозата. Другите здравни програми са насочени към изграждане на хигиенни навици, профилактика на хепатит и осигуряване на необходимите периодични гинекологични прегледи за жените. Системата на здравния медиатор е създадена, за да координира и организира достъпа до здравни услуги на хората от ромските общности в различните институции - личен лекар, здравни кабинети, лечебни заведения.

Преди обяд пред македонските гости е направена презентация на системата в хигиенната инспекция в Монтана, а по-късно програмата им включва посещение на  Лом и Вълчедръм, за да видят работата на здравния медиатор на терен.