/ Георги Димитров
Копие на чудотворната икона на Света Богородица „Всецарица“ ще пристигне във Враца на 30 юни по повод църковния празник Събор на светите славни и всехвални 12 апостоли, съобщиха от Врачанска митрополия.

На този ден празнува катедралният храм „Св. 12 апостоли“ в града. Светинята ще бъде посрещната пред храма с празничен камбанен звън в 8:30 часа от Негово Високопреосвещенство Врачанския митрополит Григорий.

Чудотворната десница на Св. Георги пристигна в Перник (СНИМКИ)

Веднага след това в църквата ще започне архиерейска Света Литургия, водена от Врачанския митрополит в съслужение със свещеници от града. Оригиналът на иконата на Света Богородица „Всецарица“ е от 17-и век и се пази в манастира „Ватопед“ в Света Гора, където е изработено и копието.

Двете икони са абсолютно еднакви, а освещаването на копието е станало чрез докосване до оригинала, разказаха от митрополията. От там съобщават още, че сред вярващите чудотворната икона на Света Богородица „Всецарица“ е известна с това, че изцерява от онкологични заболявания, а в манастира „Ватопед“ на Света Гора се пазят множество свидетелства за такива чудеса.

Врачанската света митрополия кани врачани и гостите на града да вземат участие в този духовен празник. През годините миряните във Враца са отдавали почит и на други чудотворни икони сред които иконите на Света Богородица "Одигитрия Байталска" и Света Богородица "Скоропослушница".

Последната светия, пред която врачани се поклониха, бе частица от Светия Кръст Господен през май, тази година.
Мая Ценова, БТА