Чудотворната десница на Св. Георги Победоносец пристигна в Перник. Множество миряни от областта и други градове на страната се стекоха в най-старата действаща църква в града, носеща името на светеца.

БТА

Те се поклониха пред чудодейната светиня, която ще остане в църковния храм и по време на утрешния празник - Гергьовден. В 18:00 ч. в неделя тя ще бъде транспортирана обратно към Гърция.

БТА

"За всички нас това е една изключително голяма привилегия, радост и надежда, защото самият Св. Георги е решил да посети именно нашия град и храма ни. Той идва, за да ни просвети, да ни помогне, да изцели душите и телата ни", каза предстоятелят на пернишката църква "Св. Георги" отец Герасим.

Заради мощите на Св. Георги: Огромна опашка обиколи храм „Атанасий Велики“ (СНИМКИ)

Мощите бяха посрещнати от Белоградчишкия епископ Поликарп и свещеници от региона. Сред дошлите пред храма бяха кметът на Перник Станислав Владимиров и областният управител Людмил Веселинов.

БТА

Мощите на Св. Георги бяха донесени в страната ни на 26 април с благословението на Негово Светейшество патриарх Неофит и Софийската епархия. Сред тях са частица от дясната ръка на светеца, която се покои в едноименния храм в град Нигрита, край Серес (Северна Гърция) и копие на Фануиловата икона от Германския метох на манастира "Св. Георги Зограф" в Света гора.

Християнските светини бяха поетапно изложени за поклонение в София, с. Горни Лозен, Църногорския манастир над с. Гигинци и Брезник.
Милен Миланов/БТА