Ремонтът в Гребната база във Видин.
Ремонтът в Гребната база във Видин. / Община Видин
Фалшива новина и чиста провокация - така кметът на Видин Огнян Ценков определи разпространените стари снимки на Гребната база в града и недобронамерени коментари по темата. Той каза, че ремонтът на това уникално спортно съоръжение, където не е правено почти нищо в последните 50 години, е осъществен в този мандат.

Ремонтът на Гребната база във Видин.
Община Видин

Община Видин е трябвало първо да придобие цялата собственост върху имота, защото при раздържавяването през 90-те години структурите, които са били към Организацията за съдействие на отбраната, са придобили част от спорните обекти и след препродаване са станали частна собственост. Община Видин, която е притежавала около 70%, а фирмата-собственик – около 30 %, завежда дело. Фирмата се съгласява да продаде своя дял в края на 2017 г., около 600 кв./м закрита площ, срещу много добра цена – 278 хиляди лв. В момента съоръжението е 100% собственост на Общината. След отпусната субсидия  в размер на 3 милиона лева от кабинета на Бойко Борисов, още през 2016 г. са отделени 335 хил. лв. специално за ремонта на Гребната база. В края на 2017 г. той се реализира, но тъй като лошите зимни условия го бавят, изцяло приключва през май, 2018 г. Извършен е ремонт на покрива, на помещенията, санитарните възли, на хотелската част и са създадени много добри условия за подготовка на клубовете, които се занимават с водни спортове. Гребната база вече е модерно съоръжение.

Огнян Ценков призовава гражданите да не се поддават на подобни провокации като разпространените в социалните мрежи лъжливи снимки на сегашното състояние на Гребната база. Той определя това като злонамерена атака срещу него като кмет, срещу ГЕРБ и правителството и срещу всичко, постигнато досега през мандата. Грижата на Общината не е само за Гребната база, а за всички спортни съоръжения в града. В това отношение вече има създадени традиции. Всяка година Община Видин отделя по 300 хиляди лв. за субсидиране на спортните клубове. Спортните бази се предоставят безвъзмездно, поемат се разходите за ток и вода, както и текущи ремонти. В спортния календар има множество събития, за които се отпускат 50 хиляди лв.

Ремонтът на Гребната база във Видин.
Община Видин

Тенденцията е спортът да се развива в три направления. Първо – детско-юношески спорт, за да могат децата да израстват физически здрави и да не се поддават на зависимости. Второ – високото спорно майсторство, защото Видин е дал много състезатели, които са постигнали сериозни национални и международни успехи. Трето – подкрепа на спорта в общината от самата Община. Ценков припомня, че в две от елитните училища във Видин с европейска помощ ще бъдат изградени физкултурни зали, подходящи за ползване и от спортни клубове. Ще има тенис корт, закрит плувен басейн. Съществува закрита писта за лека атлетика. Предстои ремонт на покрива на спортна зала „Фестивална”. Над 70 са спортните площадки. По желание на видинските деца е изградена площадка за скейтборд.

По повод публикациите в социалните мрежи треньорът от СК „Ванто” и управител на Гребната база Стефан Илиев заяви: „Каня всички да дойдат да видят какво е състоянието на базата днес. И това няма нищо общо с показаното на снимките отпреди няколко години. Всичко е в безупречно състояние. Винаги, когато сме поискали съдействие от общинската администрация и лично от кмета Огнян Ценков, сме го получавали на 100 %”.

Кметът на Видин категорично свързва атаката срещу него и с предстоящите избори за местна власт. „Още с встъпването ми в длъжност започнаха подобни атаки. Имаше манипулирани материали за зимното почистване, слухове, че съм ходил при премиера да му кажа, че се отказвам от поста. Опитваха се да провалят наш проект с Фондация „Реал Мадрид“, който е изключително успешен. Миналата година общински съветници, в нарушение на законодателството, блокираха Е-79, тормозеха видинчани, като внушаваха, че аз преча на построяването на магистралния път. Дори при един от протестите дойдоха пред дома ми, направиха снежен човек и го замеряха с домати и яйца. Целта е да се пречи и да се компрометира моята личност и моите действия като кмет. Пак подчертавам, че атаката е и срещу правителството, защото моята кандидатура е партийна и тя е издигната от ПП ГЕРБ” – заяви Огнян Ценков.