И ловци, и рибари се събраха на събор край Мездра
И ловци, и рибари се събраха на събор край Мездра / Снимки: Мирослав Гетов

Регионален ловен събор се проведе на стрелбището край Мездра в неделя. Традиционната проява събра  за шеста поредна година голямо множество с богата спортно-състезателна и културна програми. 28 дружинки от Мездра и Роман, с над 1000 членуващи ловци и риболовци, почетоха събитието.

И ловци, и рибари се събраха на събор край Мездра
netinfo

Денят започна с надпревара в стрелба скийт и полеви изпитания на кучета - птичари. Най-добре в стрелбата се представи ловно-рибарската дружинка от село Лик, следвана от колегите си от Царевец и Върбешница. В индивидуалната надпревара Калин Генов бе най-точен. Негови подгласници останаха Николай Драганов и Владимир Василев.

При изпитанията на кучетата- птичари на първо място бе определен Христо Гросков с дратхаара Барут от Дряново, следван от Димитър Ценков с пойнтера Фрог от с. Камено поле и миналогодишният победител Илийчо Илиев с дратхаара Вир от Мездра.

И ловци, и рибари се събраха на събор край Мездра
netinfo

Гости на събора бяха и клуб "Поп Недельо" от Национално дружество "Традиция", които представиха изложбата "Оръжията на нашите деди". Любителите на тюфекчийския занаят можеха да видят над 30 експоната. Присъстващите можеха да разгледат още една изложба - на инж. Стефчо Симеонов, който показа в три раздела пощенски марки.

И ловци, и рибари се събраха на събор край Мездра
netinfo

На събора бе приготвена и традиционната курбан - чорба, известна като овчина. Майстори на шестте казана чорба бяха  Георги Братанов от с. Батулци и Милчо Ангелов от Долна Бешовица. Майсторът на чевермето за поредна година бе Георги Димитров.

Водосвет отслужи отец Георги Няголов, а музикална програма изнесоха Джина Стоева, танцовият състав при читалище "Просвета" и мажоретния състав.