Хайтов поиска от Кунева автобус за учениците от община Роман
Хайтов поиска от Кунева автобус за учениците от община Роман / личен архив

Заместник-председателят на 43-ото Народно събрание и депутат от "Народен съюз" във Врачанско Явор Хайтов призова министъра на образованието и науката Меглена Кунева просветното ведомство да осигури нормални и безопасни превозни средства за учениците в община Роман. Апелът на Хайтов прозвуча от парламентарната трибуна във времето за контрол над министрите.

Депутатът от Враца допълни, че е безумно да се рискува живота и здравето на децата, тъй като МОН не е осигурило необходимите автобуси. "В моя избирателен район има една полупланинска община - Роман, която се гордее, че е сред  първите у нас,  осъществила оптимизация на училищната си мрежа. Освен защитеното училище в село Камено поле, учебни заведения има само в града. Ежедневно стотици деца от I до XII клас прекарват няколко часа от живота си по пътищата. И знаете ли по какви пътища?  Силно казано "пътища". По-скоро изровени от порои и отнесени от свлачища тесни и неподдържани междуселски шосета“, подчерта Хайтов
Меглена Кунева посочи, че до средата на октомври комисия във ведомството й ще реши на кои училища в страната да разпредели над 130 нови автобуса, тъй като постъпилите заявки са за над 600.

"Ще съобщя от Ваше име добрата новина на хората от село Синьо бърдо, община Роман, където отивам, защото имам среща с тях заради извънредните кметски избори", обеща Хайтов в реплика към Кунева. Министърът на образованието обаче го помоли да почака до 15 октомври и обеща при благоприятно развитие на нещата да му съобщи "благата вест, която да предадете на хората от община Роман - че правителството си е свършило работата и благодарение на Вашите настоявания в училището им ще има нов автобус", допълни Кунева.