Гергов с предложение за целево финансиране на общините от Северозапада
Гергов с предложение за целево финансиране на общините от Северозапада / Община Видин

Декларация за промяна в Закона за държавния бюджет, касаещ целевото финансиране на общините от Северозападна България гласуваха участниците в общото събрание на Асоциацията на Дунавските общини. Предложението бе направено от кмета на Видин Герго Гергов. В декларацията се посочва необходимостта от фокусиране върху приоритети, които ще допринесат за превръщането на Северозападния район от периферен, изостанал и слабонаселен в средищен район за международните търговски, пътнически и информационни потоци, със съвременна система за образование и квалификация и иновационен потенциал в транспорта, туризма, преработвателната промишленост и селското стопанство.

Гергов посочи в предложението си необходимостта от провеждането на целенасочена политика за преодоляване на хроничната икономическа изостаналост на Северозападна България.

Според него по-голямата част от кметовете на общините, намиращи се в тази част на страната, считат за целесъобразно държавата да се ангажира с осигуряването на целеви субсидии за допълнително финансиране за капиталовите разходи във връзка с подобряване и изграждане на допълнителна инфраструктура; държавно финансиране за изработване на Общи устройствени планове на общините; целеви средства за технически паспорти на строежи; увеличен размер на целеви трансфер на средствата за обработка срещу комари и др. „Стъпка напред в това отношение би била промяна в Закона за държавния бюджет за 2014 г., изразяваща се в приоритетно целево финансиране на общините от Северозападна България”, каза Гергов.

Предложението на Герго Гергов бе гласувано и прието единодушно от представителите на общините-членки на Асоциацията. То ще бъде изпратено до премиера на Република България Пламен Орешарски и до председателя на Народното събрание Михаил Миков.

Представителите на местната власт на Дунавските общини считат за целесъобразно държавата да се ангажира и с осигуряване на целеви субсидии за проект „Дунавски панорамен път“, като средствата бъдат заложени приоритетно в републиканския бюджет за следващата година.

Заседанието на Асоциацията на Дунавските общини „Дунав“се проведе в Белоградчик. На него присъстваха представители на 19 общини от общо 37, които са членки на Асоциацията.