Г.Първанов: Проблемът с ромите не може да се реши с назидателен тон от посланиците!
Г.Първанов: Проблемът с ромите не може да се реши с назидателен тон от посланиците! / Дарик Враца
Президент - проект
32633
Президент - проект
Президент - роми
Президент - Премиер
  • Президент - проект
  • Президент - роми
  • Президент - Премиер

"Алтернатива означава по-добра политика", така президентът Георги Първанов обясни днес пред журналисти своя алтернативен политически проект. "Трябва да има дебат за по-добра политика, такъв какъвто имаше през изтеклата година по отношение на енергийната политика.

За здравеопазването например, което е най-тежкия и най-болезнения проблем в момента за България, искам да припомня, че аз отстоявам алтернативни виждания не от времето на това правителство. Спомнете си, че още 2004 година аз  заявих идеята, тези средства, които са в резерва на Националната здравно-осигурителна каса да бъдат деблокирани и да бъдат използвани за нуждите на реформата. Сега тази идея се появи и то съвсем справедливо, въпреки упоритостта на определени правителствени среди да я приемат. Но това е един от начините да решим проблема на тези 40 болници. Здравната каса им е задължена...

Това е алтернативата - една политика, която е различна, която е друга, защото има нужда от такава."

По проблема с екстрадираните от Франция роми президентът каза: "Изгонването на български и румънски роми не е добър европейски тон и се разминава с европейските ценности и правилата утвърдени и преди нашето членство в съюза. Не намирам за нормално груповото репатриране, какъвто беше този случай. Ако има хора, които са нарушили закона, то тази информация трябва да стане публична, което е ангажимент и на българските власти.

Но в никакъв случай не бива да се вменява вина на етнически принцип, каквото впечатление се създава сега. Ако показвам известна нервност в случая то е и заради това - изказването на френския посланик вчера ми прозвуча определено менторски..."

Президентът обяви и че има готовност за срещи и контакти с Министерството и с хора от образователния сектор, за да бъдат дискутирани проблемите и бъдещия Закон за училищното образование. Няколко са важните за образованието въпроси, които трябва да намерят отговор. Сред тях са качеството на масовото образование, увеличаване на обхвата на учащите се и намаляване на броя на отпадащите и не на последно място -  повишаване на привлекателността на учителския труд.

"С Премиера нямам само задочен разговор, ние се виждаме периодично, говорим си, каза Г. Първанов по повод изказванията, които си разменят с Бойко Борисов чрез медиите. "Но вие нали не искате да има скрита, тайна политика, особено когато става дума за принципи, когато става дума за управленска политика, която засяга хората. Всичко това ,което яз имам като аргументи, или като мотивация има министър-председателят трябва да е на масата, трябва да е публична. Вие ще прецените кое е най-доброто решение. Това е конструктивно напрежение, в най-добрия смисъл на думата. Когато има нужда от консолидация - ние го правим!"

Георги Първанов откри новата учебна година в с.Борован, врачанско и удари училищния звънец на изцяло обновеното основно училище "Отец Паисий". Днес то отбелязва 190 години.

Повече от изказванията на президента можете да чуете в прикачените файлове.