Награда #ВМУЗЕЯСМЕ
Награда #ВМУЗЕЯСМЕ / Фондация Америка за България
За четвърта година Фондация „Америка за България“ ще връчи наградите #ВМУЗЕЯСМЕ за добри практики в развитието на публика и организиране на детски образователни програми за достъп.
 
„Всички ние се обединяваме около каузата в дългосрочен план музеите, галериите и културните организации да станат гостоприемно място за деца, семейства, да се отворят повече към обществото и да привличат туристи.
 
Тази година дадохме приоритет на проекти, които развиват туризма и общността. Получихме 13 кандидатури от цялата страна – от Варна до Сандански и от Добрич до Велинград.  Наградният фонд на обща стойност 15 000 лева ще бъде разпределен между трима победители. Надяваме с този ресурс наградените организации да продължават да развиват своите програми за достъп“, обясняват от Фондацията.
 
Церемонията по награждаването ще се състои на 14 юни, петък, от 17:00 часа, в Регионалния исторически музей Враца, където лично кметът на Враца Калин Каменов ще връчи една от наградите. Директорът на Регионалният исторически музей – Враца Георги Ганецовски също ще връчи награда на един от победителите.  
 
Наградите #ВМУЗЕЯСМЕ са резултат от традиционната конференция Кръг „С децата“, която Фондация „Америка за България“ организира за седма година, с цел да обединява  музеи, галерии, ателиета и работилници от цялата страна, които имат програми за деца.  Мисията на Кръга е да среща и запознава професионалистите в тази област, да им дава платформа да обменят идеи и да търсят разрешения за предизвикателствата, които срещат в ежедневната си работа.  Тази година конференцията ще се състои с любезното домакинство на Регионалния исторически музей Враца.
 

От 2017 година Фондация „Америка за България “ работи съвместно с Община Враца, местния бизнес, неправителствения сектор и будните хората във Враца за изграждане на общност, която да поеме в свои ръце грижата за своя град и да увлича след себе си другите.