Церемонията по изпращането на походниците, по традиция, се провежда на централния градски площад Христо Ботев във Враца.
Церемонията по изпращането на походниците, по традиция, се провежда на централния градски площад Христо Ботев във Враца. / Дарик Враца
По традиция на 27 май Враца изпраща участниците в Националния туристически поход “Козлодуй – Околчица”. Церемонията е днес в 10 ч. на централния градски площад във Враца. Над 800 ученици, студенти, общественици и граждани тази година ще вървят 120 километра по стъпките на Христо Ботев и неговата чета.

В 10.30 ч. в Младежкия дом започва 55-тият Национален конкурс-рецитал за изпълнение на Ботева и възрожденска поезия и проза за ученици и студенти и 22-рият конкурс за Ботева поезия на есперанто.

Изложбата “За Ботев и книгите”, която представя редки издания, посветени на националния герой, ще бъде открита в 11 ч. във фоайето на Регионалната библиотека “Христо Ботев” във Враца.

Традиционната художествена изложба “Земята на Ботев” ще бъде отворена за посетители от 12 ч. в Регионалния исторически музей.

Концертът на Пловдивското певческо дружество "Ангел Букорещлиев" е днес в 19 ч. в градската концертна зала във Враца, поради лошите метеорологични условия. Диригент е талантливият врачанин Цветан Цветков.