Договориха активно сътрудничество между Видин и Ортенау
Договориха активно сътрудничество между Видин и Ортенау / Областна администрация Видин

Областният управител на Видин Момчил Станков и областният управител на германския окръг Ортенау – Франк Шерер, потвърдиха взаимното си желание за продължаване и задълбочаване на сътрудничеството между двата региона. Двамата се срещнаха за първи път като участници в VІІ-та сесия на Смесената междуправителствена комисия „България – Баден-Вюртемберг“. Форумът се проведе в периода 25-27 януари в  гр. Офенбург, център на окръг Ортенау във федералната германска провинция Баден – Вюртемберг.

„Причината Офенбург да бъде избран за домакин на сесията са близките отношения между окръг Ортенау и област Видин”, подчерта Франк Шерер, визирайки продължаващото 5-та година партньорство между двата региона.

В рамките на двудневния междуправителствен форум Момчил Станков осъществи и първото си официално посещение в Ортенау. Той обсъди с колегата си Франк Шерер общи проектни идеи за реализация по структурните фондове на Европейския съюз и Дунавската стратегия през новия програмен период.

Двамата областни управители се договориха да продължат съвместната си работа по програмата за квалификация „Младежи без граници - нашето общо бъдеще“. Идеята на проекта е млади хора от Видин да могат да стажуват в предприятия в Ортенау и да добият професионална квалификация по дуалната система на обучение. Целта е да се подпомогнат безработни младежи да се реализират на пазара на труда.

Договориха активно сътрудничество между Видин и Ортенау
netinfo

В областта на устойчивото развитие на селското и горското стопанство окръг Ортенау и област Видин също ще си сътрудничат чрез обмен на експерти. Конкретните стъпки по реализацията на идейните проекти ще се обсъждат във Видин в началото на юни. Тогава, по покана на областния управител Момчил Станков, на посещение в дунавския град ще бъде Франк Шерер и водената от него делегация от представители на местната власт и бизнеса от окръг Ортенау.

„Видин беше акцент в дискусиите през цялото време на сесията. Във всички работни групи, независимо от спецификата на дебата, се обсъждаше ролята на нашия дунавски регион като партньор с потенциал за развитие и равностойно участие в сближаването с напредналите европейски региони”, коментира Момчил Станков след завръщането си от Офенбург. Той участва в 7-та сесия като член на българската делегация, водена от заместник – министъра на външните работи Румен Александров, който е съпредседател на Смесената междуправителствена комисия „България – Баден-Вюртемберг“. От немска страна съпредседател е Петер Фридрих, министър за Бундесрата, Европа и международните въпроси на германската федерална провинция Баден-Вюртемберг.