Дариха апарат за лечение на сънна апнея
Дариха апарат за лечение на сънна апнея / Монтана - болница

Заводът „Балкан” АД дари на областната болница в Монтана апарат за диагностика и лечение на сънна апнея.

Това е заболяване, при което по време на сън дишането е неравномерно и внезапно се прекратява за сравнително дълъг период от време. Това води до кислороден глад и постепенно увреждане на мозъчната дейност. Пациентите нощем не се наспиват, а през деня са сънливи, неработоспособни, има риск при работа с машини и при шофиране.

Апаратът ще бъде поставен в отделението по пневмология и фтизиатрия, за да облекчава състоянието, подпомага и съкращава срока на лечението на пациенти с белодробни заболявания, хронична обструктивна белодробна болест /ХОББ/, белодробна недостатъчност и т.нар. Пикуик синдром, обясни д-р Лидия Николчева, старши лекар и завеждащ интензивния сектор в отделението.

Днес изпълнителният директор д-р Тони Тодоров прие дарението, на стойност 5000 лева, от изпълнителния директор на завод „Балкан” Мариана Тодорова.

 

„Благодаря от името на областната болница за този хуманен жест. С Вашата помощ и със съдействието на д-р Николчева ще се подпомогне лечебния процес на белодробно болните”, каза д-р Тодоров.