Да подкрепим  Арчарския чинар за европейско дърво на 2015 г.
Да подкрепим Арчарския чинар за европейско дърво на 2015 г. / с.Арчар

Областният управител на Видин Момчил Станков подкрепи българската номинация за чинара в с. Арчар в конкурса „Европейско дърво на годината 2015”. Момчил Станков гласува в онлайн платформата на международния конкурс. С него, гласувалите до момента за българската кандидатура, станаха      1 882 души.

Станков апелира към гражданите на област Видин и към всички почитатели на българската природа да дадат своя глас за великолепното дърво, стоящо от половин век в центъра на с. Арчар, община Димово. Желаещите да подкрепят номинацията за видинското дърво, могат да гласуват до полунощ на 28 февруари на електронната страница на конкурса:  http://www.treeoftheyear.org/Letosni-rocnik/Archarsky-platan.aspx.

Чинарът в с. Арчар стана българският претендент за европейския приз след като спечели конкурса „Дърво с корен 2014” в конкуренция с 34 номинации за дървета в цялата страна. Арчарският чинар се сдоби и със славата на най-обичано и харесвано дърво.

В международния етап от състезанието тази година участват общо 14 европейски страни. Сериозни съперници на българския кандидат са Големият дъб в Шеруудската гора (Англия), Борът в Опатовице (Чехия) и Големият чинар в Тата (Унгария), за които се очаква да получат голяма подкрепа по време на гласуването, отбелязват от фондация „ЕкоОбщност”.  Българската фондация е член на сдружение „Партньорство за околна среда”, което е организатор на европейския конкурс за дърво на годината. Миналата година европейската титла беше присъдена на Стария бряст в Сливен, след като за него гласуваха над 77 000 души.

Хората, които дават своя глас в подкрепа на чинара в с.Арчар, помагат за  популяризирането на българското дърво и историите на дърветата, които да вдъхновят гражданите за активно отношение и грижа към съхраняването на връзката с природата и историята, подчертават организаторите на кампанията в България.

Резултатите от гласуването за европейско дърво на 2015 г. ще бъдат оповестени  на 22 април, на церемония по награждаване в Европейския парламент в Брюксел.