Европейски съюз
Европейски съюз / Thinkstock/Getty Images
Информационни събития, посветени на десетата годишнина от членството на България в ЕС и предстоящото председателство на България на Съвета на ЕС, ще проведе на територията на област Враца областният управител Малина Николова, съвместно с общини и читалища. Инициативата е на Министерството на Българското председателство на ЕС 2018, в партньорство с областните администрации. Целта на комуникационните инициативи е широката общественост да бъде информирана за ползите на Република България от членството в ЕС, да се провокира интересът на гражданите от различните населени места към представените теми, свързани с Българското председателство на Съвета на ЕС и възможните механизми за ефективно партньорство и постигане на общи цели на институции и организации. 

Три от събитията, които се провеждат съвместно с общините, са с начален час 16.00 ч. в общинските центрове Бяла Слатина, на 20 октомври, в Културен дом – Зала 1, Оряхово на 10 ноември, в Зала „Арена“ и Козлодуй на 24 ноември, в Дом на енергетика. Инициативите ще преминават в два модула, включващи презентация за ЕС и културно-творческа програма. Културни инициативи, свързани с 10-та годишнина от членството на България в ЕС и предстоящото българско председателство на Съвета на ЕС са предвидени и в четири читалища от областта. Първата инициатива ще се проведе на 4 ноември, от 11.00 ч., в Народно читалище „Огнище“ – с. Челопек, а втората - в Читалище „Христо Ботев“ с. Войводово, на 11 ноември, от 11.00 ч.

Читалище „Никола Йонков Вапцаров 1924“ в гр. Криводол е домакин на 17 ноември, от 16.00 ч., а събитието в Читалище „Съзнание 1899“ с. Типченица ще се проведе на 18 ноември, от 11.00 ч.