Богданов с питане за проблемите на пчеларите
Богданов с питане за проблемите на пчеларите / ThinkStock/Getty Images

Народният представител от ВМРО и член на ПГ „Патриотичен фронт“ Красимир Богданов отправи въпроси към министър Десислава Танева, относно политиката на Министерството на земеделието и храните по отношение на защита интересите на българските пчелари. Питането беше породено от многобройните въпроси, които представители на Съюзът на пчеларите от Северозападна България, поставиха на среща с народния представител. Те засягат безконтролното използване на средства за растителна защита, забранени в редица европейски държави.

Темата беше бе отразена и от централните медии, след като пчелари от цялата страна възнегодуваха от липсата на контрол при използването на препарати, нанасящи трайни щети на пчелните семейства. Освен това, липсата на адекватна система за оповестяване при пръсканията на насажденията, допълнително утежнява ситуацията.

 

„Липсата на държавна политика се проявява и при нерегламентирания внос на некачествен мед от страни извън ЕС, което подбива цената на българския продукт. Цената на българския мед е най-ниската на Балканите. В Македония и Албания медът е два пъти по скъп от българския, а в Гърция – три пъти“, сподели Богданов.